29 d’abr. 2010

Raigs de sol que no deixem passar

Entre ahir i avui, ja he vist tres persones llegint un llibre amb una funda o coberta exterior. M'ha sorprès que sigui una pràctica tan estesa. Tapar la coberta d'un llibre. Què pot portar a una persona a tapar el títol d'un llibre? Primer he pensat que així no s'espatlla tant. Però, en segon terme, he arribat a la conclusió que es tracta, simplement, de qüestió de xafarderia. Evitar que la resta de la gent sàpiga què carai estem llegint.

Una pràctica respectable, però no compartida. Es pot interpretar com una qüestió de vergonya o de pensar: Què n'ha de fer la gent del què jo llegeixo? El fet, però, és que aquesta pràctica amaga, al meu entendre, una realitat social. La nostra societat, la catalana i també d'altres, és tafanera. Poc o molt, xafardegem. Mirem què fa el veí, com es comporta un conegut o què carai fa la veïna a aquelles hores de la nit.

I si no, perquè penseu que les cases tenen persianes i cortines. No només per evitar el pas dels raigs de sol matiners. Als països nòrdics també hi surt el sol. Però, no quedaria gaire bé posar una funda a les nostres finestres.

La paraula d'avui és coneguda, però l'he triat per com expressa el seu significat amb la seva pronunciació. M'explico. És cofoisme (sinònim d'orgullós, ufanós). Només de pronunciar-la, un ja s'infla, es fa més gran... com la paraula significa.

Àudio: cançó impressionant de Radiohead Creep. Em genera multitud de sensacions.

6 comentaris:

  1. Discrepo xaval, en el meu cas és per la primera opció que has donat, que el llibre no es faci malbé. I conec alguna altra persona que tb ho fa per aquest mateix motiu. Si viatges, et mous, vas amunt i avall, amb el llibre de la bossa a la ma, de la ma a la bossa, de la bossa a la tauleta.. és la millor opció pk duri.

    Ara bé, potser si que hi ha gent que ho fa per evitar xafarderies. I fan bé pk recordo un post teu on deies que llegies els llibres de l'altra gent al revés, quins collons...

    ResponElimina
  2. si les fundes són per vergonya que la gent sàpiga què estan llegint, més val que inventin fundes pels diaris, que delaten més que els llibres. Més d'un s'estalviaria uns quants enemics... de totes maneres, estic en contra d'aquesta tendència (que jo encara no he vist).

    Salut!

    ResponElimina
  3. "Primer he pensat que així no s'espatlla tant. Però, en segon terme, he arribat a la conclusió que es tracta, simplement, de qüestió de xafarderia"

    Si que arribes ràpid a la conclusió. Quin procés hi ha entre la primera idea i la conclusió final? has fet entrevistes? treball de camp? investigació? profunda reflexió? o simplement t'interessava que fos la xafarderia per poder desenvolupar el tema.

    Jo, després de molt reflexionar (JA JA) he arribat a la conclusió que no has cavil·lat gaire.

    Paraula del dia: Cavil·lar

    ResponElimina
  4. Jajaja. M'encanta la diversitat d'opinions.

    Em continuo reafirmant en lo de tafaneria. No crec que sigui perquè no es faci malbé un llibre, que en multitud d'ocasions, la gent només llegeix un cop. I que per portar dins la bossa no es fa malbé.

    Crec que és per evitar que el veí sàpiga que llegeix i per vergonya de què diran si veuen el què llegeixo. I és més, llegir certs documents no diu, en absolut, com és un. Perquè jo puc llegir o interessar-me per determinats temes per curiositat, per principis, per ideologia o simplement per conèixer l'altre (per no dir enemic). Jo puc llegir sobre el nazisme i no ser un nazi, per exemple.

    Respecte a mi, hauran de posar fundes al text, perquè tant si sé el títol com no, les fundes no em tapen les pàgines interiors. Jajaja.

    Entre la primera i la segona conclusió, simplement hi ha una reflexió. No he fet entrevistes ni treball de ciutat, simplement ha estat la meva impressió (no per això, encertada). I respecte a cavil·lar... no ho faig mai gaire. No saps que justejo una mica. ;D

    La diferència ens enriqueix. Gràcies pels comentaris. Molt enriquidors

    ResponElimina
  5. I jo em continuo reafirmat que en el meu cas SI que és per evitar que es faci malbé. La prova està en que li poso funda al llibre per transportar-lo (em pots dir finolis) i el llegeixo a llocs on no hi ha gent, ni transport públic ni osties. Tu ja em coneixes, xaval.

    Encara que només el llegeixi una vegada m’agrada tenir-lo en bones condicions, que faci goig allà guardat. I si que es va fent malbé a poc a poc si el fas córrer d’un lloc a l’altre, t’ho asseguro. Tu perquè els tens tots ven posats (els llibres eh) a la tauleta. Es pot arrugar, doblar i escantonar, i si no és tapa dura encara més.

    Tinc una pregunta per tu, perquè l’edredó també l’anomenem nòrdic? Prové dels països nòrdics? A veure si entre tots hi barrinem una miqueta. Barrina barrina...

    ResponElimina
  6. Botifarró de ceba,

    Evidentment els llibres es forren perquè no es facin malbé. Si algú em deixa un llibre, el forro, perquè no m'agrada tornar les coses que m'han deixat en mal estat.

    No et rebusquis tan la vida.

    ResponElimina